Zákaz pitia vody z vodovodu v Seredi už zrušili

26.07.2013 Galanta

Sereď 25. júla (TASR) – Hygienici dnes zrušili zákaz používania pitnej vody z verejného vodovodu v Seredi. Prevádzkovateľ Západoslovenská vodárenská spoločnosť a. s., odštepný závod v Galante odstránil nedostatky, ktoré viedli k zákazu pitia vody. Vzorky vody už spĺňali požadované kritériá.

Podľa informácií, ktoré dnes zverejnilo mesto na svojej webovej stránke, vodári urobili dôkladné preplachy potrubí. Na základe výsledkov, ktoré zaslal Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave, v mikrobiologických a biologických ukazovateľoch kvalita vody spĺňala požiadavky. Žiadna z odobraných vzoriek vody nevykazovala mikrobiologickú a biologickú závadnosť.

Zrušené preto bolo náhradné zásobovanie vodou cisternami, ktoré bolo naplánované pôvodne aj na dnešný deň. K opatreniam pristúpili v Seredi po tom, ako voda z verejného zdroja mala hrdzavú farbu a zapáchala. Zákaz sa týkal pitia vody i varenia z nej.

Problém s vodou zavinila chyba v komunikácii dispečingov vodárov

K problémom s kvalitou pitnej vody v Seredi vydala stanovisko Západoslovenská vodárenská spoločnosť (ZSVS), a. s. V ňom výrobná riaditeľka spoločnosti Zuzana Trnková uviedla, že zákal vody bol zapríčinený nárazovým zvýšením dodávky vody z diaľkovodného systému. Uvedený nedostatok zavinila chyba v komunikácii dispečingov dvoch vodárenských sústav.

ZSVS okamžite zabezpečila odber vzoriek z verejného vodovodu, nahlásila zistený stav mestu Sereď a Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Galante a obvyklou cestou informovala obyvateľstvo o tom, že sa pristúpilo k preplachu verejného vodovodu na území celého mesta. "Nakoľko zákal vody bol v rámci mesta rôznej intenzity, v popoludňajších hodinách v pondelok 22. júla sme zabezpečovali náhradné zásobovanie jednou cisternou a v nasledujúcich dňoch už piatimi cisternami. Za celý čas náhradného zásobovanie bolo z mobilných zariadení odobratých cca 47 m3 pitnej vody," informovala TASR Trnková.

Spresnila, že v zmysle zákona ZSVS prevádzkuje súbor objektov a zariadení slúžiacich verejnej potrebe, umožňujúcich hromadné zásobovanie vodou, kde "dodávka vody kvalitou a množstvom je splnená vtokom vody z verejného vodovodu do vodovodnej prípojky". Z toho titulu sa preukazovanie štandardu kvality v dodržiavaní limitných hodnôt ukazovateľov kvality dodávanej pitnej vody vykonáva v mieste vtoku vody z verejného vodovodu do prípojky alebo v najbližšom mieste na verejnom vodovode, kde je preukazovanie technicky vykonateľné. Vzorky na kontrolné rozbory boli odobraté priamo z verejného vodovodu.

"Odobraté vzorky na trase verejného vodovodu vykazovali iba zvýšenie množstva zákalu a tým súvisiaceho železa nad stanovenú medznú hranicu. Analýzou našej spoločnosti ako aj RÚVZ už v čiastkových rozboroch nebolo preukázané žiadne prekročenie biologických a mikrobiologických ukazovateľov," uviedla Trnková. Kvalita vody bola monitorovaná počas celého preplachu a už v pondelok 22. júla na mnohých miestach bola dodávka vody bez preukázaného zákalu.

Voda mala požadovanú kvalitu v ukazovateli zákal už v stredu 24. júla RÚVZ, ale celkové rozbory boli ukončené až vo štvrtok 25. júla a z uvedeného dôvodu nebol dovtedy zrušený zákaz pitia vody. Laboratórne rozbory dnes potvrdili, že mikrobiologické a hydrobiologické ukazovatele neprekročili stanovený limit a že sú vyhovujúce. "Napriek uvedeným skutočnostiam sa touto cestou ospravedlňujeme obyvateľom mesta Sereď a okolitých obcí za spôsobené nepríjemnosti a ubezpečujeme ich, že naša spoločnosť pripravuje rozsiahle technické a finančné náročné investície už v tomto roku, od ktorých očakávame výrazné zlepšenie kvality zásobovania danej vodárenskej sústavy," dodala výrobná riaditeľka ZSVS.
 

Vyberte región